Kjellin Motorsports

Racing

Våra förare

Mattias Kjellin

Mattias har en väldigt lång och framgångsrik karriär bakom sig inom Motorsporten och idag utgör han en av teamets förare i racing.

Han har en bakgrund som motorsportmekaniker i snöskotercross, rally samt dragracing på hög nivå. Han har tävlat på elitnivå i skotercross, både nationellt och även ute i Europa och Ryssland. 2005-2006 tävlade han i USA med stor framgång och har även kört många VM som förare i svenska landslaget.

Mattias karriär i skotercrossen gav honom 13 Guld, 11 Silver och 10 Brons.

2021 testade Mattias racing för första gången och körde då en gatregistrerad Porsche GT3RS. Detta var något han fastnade för direkt och resultaten kom väldigt snabbt. Hösten 2021 körde han sina första två tävlingar vilket slutade på en andra plats och en första plats. Han har under vintern kört många träningar och test i Spanien och Portugal, skillnaden är att han nu kör fullrace bil. Det är en Porsche GT3 Cup där bilarna är väldigt snabba men samtidigt väldigt svårkörda. Sista testet han gjorde var på Portimao i Portugal, den helgen var ett 15tal andra team från Europa där och testade och Mattias satte snabbaste varvtid i sin klass på sitt avslutande test för den helgen.

Till 2022 kommer Mattias att göra en fullsatsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han kommer att köra en av Teamets två Porsche 992 GT3 Cup bilar.

Oscar Löfquist

Oscar Löfquist, från Örebro, är en av teamets förare i racing.

Han började sitt motorsportliv redan som fyraåring på en 50cc cross. Extremsporter har alltid haft en stor betydelse för Oscar. Förutom crossen så stod det skidor, BMX, inlines och trampolin på schemat i ungdomen.

Det var först sensommaren 2017 som Oscar testade på att köra bil på bana av en ren slump. Han fastnade direkt, men speciellt tack vare att det togs tid och han såg att han var snabb redan från början. Han anmälde sig till att köra Time Attack året där på, slutade 3a första året och vann stort året efter.

2020-2021 handlade allt om att slå banrekord med en gatregistrerad bil på alla banor som Oscar tog sig för vilket han även gjorde, de flesta står sig än idag. Sista halvan av 2021 fick han chansen att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia tillsammans med Kjellin Motorsports och visade att han hade bra fart trots väldigt lite tid i en ”cupbil”. Efter mer än 5000km träning i en av teamets nya 992 Cup under vintern så känns det som att resultaten kommer att komma 2022 även i en racebil. Han är en ödmjuk vinnare som hatar att förlora över allt annat.

Om Porsche Carrera Cup

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. Porsche Carrera Cup-konceptet är ett av världens mest populära entyps racing-mästerskap och finns på elva marknader. Porsche Motorsport driver även Porsche Mobil 1 Supercup som är supportklass till Formel 1.

Inför säsongen 2022 tog Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse beslutet att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar.

SBF:s beslutet gäller inledningsvis fram till 2024.

2023 års upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs med Porsche 911 GT3 Cup (992). Mästerskapet innehåller två klasser. Förutom Porsche Carrera Cup Scandinavia även Pro Am. Den sistnämnda är öppen för äldre förare som börjat sin racingkarriär på toppnivå lite senare i livet.

2023 ingår sju deltävlingar – fem i Sverige, en i Frankrike och en i Norge – med totalt 14 race.

Porsche Carrera Cup

Historien om vår satsning inom racing

1. 2021 startades en ny era

2021 startades en ny era för Kjellin Motorsports. Efter en tids test så beslutade teamet att gå in i Racingen och Porsche Carrera Cup Sweden (PCCS). Kontakt med Porsche Sverige togs, och efter en del förhandlingar så skrevs ett avtal mellan Kjellin Motorsports och Porsche Sverige. Avtalet ger Kjellin Motorsports en tilldelning på 2 st Porsche 992 Cup racerbilar till säsong 2022.

Förare för teamet är supertalangen Oscar Löfquist och även Mattias Kjellin som nu själv på nytt går in som förare i denna fullsatsning mot Carrera Cup.

Teamet införskaffade med hjälp av sponsorer en begagnad Porsche 991.2 Cup tävlingsbil och teamet körde dom sista 6 racen i PCCS med talangen Oscar Löfqvist bakom ratten. Utvecklingen för Oscar har vart minst sagt snabb, på Mantorp gick han vidare till Q2 efter väldigt snabba varvtider i Q1, detta uppmärksammandes av Viaplays kommentatorer.

2. Oscar kommer igång

Under vintern har teamet kört både test och tävlingar i Spanien och Portugal för att vara så bra förberedda som möjligt. Vi har väldigt mycket att lära och vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften.  Oscar har vunnit dom fyra första försäsongstävlingar han kört. Tävlingarna har gått på Estoril i Portugal och Jerez i Spanien.

Oscar kör den för året nya Porsche 992cup och Mattias kör teamets fjolårsbil 991.2. På Mattias sista test på Portimao i Portugal i januari visade han att farten börjar komma, han börjar bli mer bekväm i bilen och satte snabba varvtider. Hans varvtider var bland dom snabbaste av alla team som var där och testade med Porsche 991.2.

3. Full satsning 2022

Som tidigare nämnts så är vi väldigt ödmjuka inför vad som komma skall. Vi är fullt medvetna om att denna resa inte på något sätt kommer att vara enkel. Det kommer att ta tid, vilket vi är fullt införstådda med.

Vårt mål är precis som tidigare att bli just bäst.

Vi vill vinna tävlingar, och ett delmål är att inom 3år komma till start i Supercupen som samkörs med F1 ute i världen. Med den ambitionsnivå och erfarenhet från tidigare och nuvarande motorsportsatsningar så är vi säkra på att vi tillsammans kommer att nå hela vägen. Detta hade inte vart möjligt utan Mtechs stöd och styrning, men tillsammans med dom så är i stället allt möjligt.

Teamet kommer att vara uppbyggt med förare från Kjellin Motorsports, raceingenjör samt mekaniker från Mtech, mekaniker och trainees från både Kjellin Motorsports och Kjellin Mining AB. Vi kommer även att ha trainees från Kjellin Motorsports Ungdomsprogram – 1 OF US.

4. Målet inom en nära framtid

Målet är att i en nära framtid ha tre bilar till start. Tanken är då att Kjellin Motorsports skall ha en ”inbjudningsbil” i klassen approved (991.2) där vi bjuder in förare från andra grenar för att ge dessa en chans att komma in i sporten. Den bilen skall då till 100% drivas av ungdomarna från ungdomsprogrammet, det skall då göras publikt så att alla vet att det är just dom som både ansvarar och driver denna bil.

En helt ny trailer och depåtält är beställt från tyska A6 och kommer att levereras i april 2022, dragbilen kommer att vara en välutrustad ny Scania 500. Enligt vårt signum så kommer allt givetvis vara designat ända in på detaljnivå både in och utvändigt så som alltid.

Vi är nu som enda team i Europa verksamma på yttersta elitnivå året runt, och tar samtidigt ett stort samhällsansvar.

Hör av er till oss

Ni är alltid välkomna att skicka oss ett meddelande, så hör vi av oss.