Kjellin Motorsports

1 uf us

Vår vision

Projektet 1 OF US

Alla ungdomar är välkomna!

Kjellin Motorsports startade ett projekt 2021 med syfte att ge ungdomar en samlingspunkt där dom känner sig välkomna, en plats där man kan umgås på ett bra sätt och dela sina gemensamma intressen. Vi vill att ungdomarna ska känna en tillhörighet och vi vill finnas där som ett stöd.

Den generation som nu växer upp har till motsats för generationer dom senaste 5-15 åren ett starkt intresse för praktiska saker såsom maskiner som nu i tidig ålder visar sig som ett stort intresse för exempelvis mopeder, epatraktorer samt bilar. Detta intresse samlar en stor del av alla ungdomar, både killar och tjejer på ett väldigt bra sätt, blir på många sätt en positiv livsstil. Det ser man bland annat på att drog- & alkoholproblemen har blivit betydligt mindre hos ungdomar idag mot för hos tidigare generationer.

En gemensam samlingspunkt

Det vi dock tydligt ser nu i samhället är att detta intresse inte välkomnas speciellt bra är vår mening. När ungdomarna hittar olika samlingspunkter runtom i städer och samhällen, ofta ställen med större ytor och parkeringar, så blir dom mer eller mindre ”bortschasade”. Man söker då nya samlingspunkter men samma sak upprepar sig bara från plats till plats. Det skrivs i negativ mening både i tidningar media och sociala medier.

Detta ger ungdomarna en känsla av att dom inte är önskvärda eller passar in. Vi är rädda att det i slutändan skall leda till ett avtagande intresse för det som är bra och uppbyggligt för ungdomarna både nu och för framtiden. Vilket då i förlängningen kan leda till brottslighet, utanförskap samt alkohol- & drogproblem, bara för att nämna några av dom negativa effekterna. Detta problem finns definitivt i hela landet, dom orter där vi själva personligen tydligt har sett detta är från norr till söder; Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Piteå, Vilhelmina, Umeå, Sundsvall samt Örebro och delar av Stockholm, vilket gör att vi förstår att det är ett väldigt utbrett problem.

Om vi tittar lite extra på Vilhelmina så har den lilla kommunen haft väldigt stora problem med bland annat självmord som till stor del kan knytas till brottslighet och droganvändning. Detta har blivit uppmärksammat i en dokumentär som kretsar kring dessa problem. Dom tragiska händelserna och problemen finns inte i den gemenskapen som finns hos dom motorintresserade ungdomarna som har möjlighet att utöva den.

Varför detta projektet?

Ovanstående förklaring är anledningen till att vi drog i gång detta projekt. Vi kommer att bjuda in ungdomarna till oss i våra motorsportverkstäder. Hos oss får man kostnadsfritt låna och använda billyftar, svetsar, maskiner, tvätthallar och alla handverktyg för att själva kunna åtgärda fel och brister samt kunna bygga till och om. Vi kommer att ha en ansvarig från Kjellin Motorsports på plats för att se till att ordning upprätthålls samt att kunna lära och hjälpa till för dom som inte har så stor erfarenhet och kunskap. Men även ge råd och tips för dom mer erfarna.

Vi vet även att det inte är alla i denna gemenskap som har intresse för att meka, svetsa och bygga, utan mer bara umgås i dessa gäng. För att även dom skall ha något att göra under kvällarna och helgerna som vi har ”öppet” för ungdomarna så har vi i lokalen i Boden skapat utrymme för det. Vi har byggt ett stort och jättefint loft där vi har soffor och tv med tv spel. Vi har även köpt in olika arkadspel med modern teknik där ett flertal kan spela och umgås samtidigt. Allt är nytt och fräscht, helt enkelt ett fantastiskt ställe att kunna ”hänga ”och umgås för alla. Även lunchrummet har byggts om och gjorts större för att rymma fler personer.

Vi vill även att ungdomarna skall känna en samhörighet med oss på Kjellin Motorsports, att känna en delaktighet i vad vi gör. Att känna att dom är en del av oss, och känna en stolthet i våra gemensamma framgångar på tävlingar i Sverige och Europa, året runt.

Därav även arbetsnamnet – 1 OF US.

Fördjupat samarbete

Hela konceptet kommer även med ett fördjupat samarbete med olika arbetsgivare i branschen såsom Zeppelin Cat & Kjellin Mining samt olika verkstäder och entreprenörer. Men även en väg in i andra motorsport team för att där jobba som koordinatorer och mekaniker. Det finns ett skriande och akut behov av arbetskraft inom ovan nämnda yrken ute i landet och Europa.

Tanken med den delen är att det liksom skall fungera lite som en slags arbetsförmedling där företag kan vända sig till oss för att söka personal till olika tjänster inom olika områden.

Hos oss är allt gratis för ungdomarna, och vi kommer även att kunna bjuda på lite fika och säkert även mat vid några tillfällen. Men det kommer även att från vår sida ställas krav.

Vi tycker att det är jätteviktigt att lära sig att hålla tider, man skall få lära sig att hålla en god ordning, man skall inte göra ”haffsjobb” på sina fordon, utan det skall vara färdigt och bra utfört. Man skall även lära sig att hjälpa varandra, och att alltid respektera varandra. När man på kvällen lämnar lokalen så skall det vara städat och avplockat.

Vidden av detta projekt är väldigt stort och framför allt jätteviktigt!

Våra ledord i projektet är många men alla är viktiga både nu och i framtiden

Glädje

Gemenskap

Samhörighet

Omtanke

Hjälpsamhet

Ordning

Moral

Renlevnad

Allas lika värde

Vikten av att stå upp för varandra

Hör av er till oss

Ni är alltid välkomna att skicka oss ett meddelande, så hör vi av oss.